Assalamualaikum wbt.

Halo.. halo.. jumpa lagi Kak Rinn ye. Cuti-cuti ni awak semua buat apa? Akak hari ni menyapu dan mengemop 1 rumah. Dari tingkat bawah sampai ke tingkat atas. Terasa hebat dan kuat. Padahal dulu akak tak macam itu.

sakit kepala yang amat sangat

Migraine; sakit kepala

Kak Rinn ni dulu cepat sangat penat. Badan letih lesu. Tak bermaya. Migraine lagi. Kalau awak pernah follow blog akak, awak mesti tau yang akak ni ada talasemia. Carrier je tau. Biasanya orang yang ada talasemia ni akan mudah rasa penat, letih dan HB low sokmo. Itulah yang berlaku kat Kak Rinn ni. HB tuh hemoglobin ye. Kepekatan darah.

Masa pregnantkan si kembar, HB Kak Rinn low sangat. Apa je yang nurse suruh makan akak makan. Tapi, HB masih low. Akak rasa down juga masa tu. Jadi, akak pun cubalah google segala informasi berkaitan dengan talasemia. Kebetulan pula ada seorang sahabat maya acik perkenalkan akak dengan vitamin B-Complex. Akak pun cubalah makan B-Complex. HB macam itu jugalah. Maintain macam bulan sebelumnya. Tidaklah drop lagi. Tapikan, itulah. Belum rasa nak join ahli lagi. Sebab tak nampak berkesan pada akak.

Bila dah sampai seru nak serah diri dekat hospital, akak dok google pasal set berpantang. Macam-macam ada. Tapi, tak rasa nak beli. Tak berjiwa kata orang. Mungkin Allah SWT tu memang nak Kak Rinn cuba set berpantang Shaklee kot. Dengan izin-Nya, akak pun cubalah order dengan sahabat maya akak. Tinie Badri namanya. Dialah puncanya. memang dia! pandai dia pujuk akak sampai jadi ahli.

Set pantang shaklee

Set Berpantang

Dalam set berpantang ni, akak paling suka ostematrix. Kenapa? Awak bayangkanlah. Kak Rinn ni beranak kembar. Tidur confirm tak cukup. Sepanjang tempoh berpantang 44 hari, akak tidur tak cukup jam. Jadi panda. Sekejap abang bangun nak susu. Kejap lagi adik pula nak susu. Boleh kata selang sejam. Nangis akak. Nasib baiklah ada emak yang diterbangkan khas dari kampung. Berbalik kepada cerita ostematrix tadi. Akak makan 4 biji sebelum tidur. Wah! esok pagi bangun rasa cergas semacam walaupun tidur tak menentu.

Lepas dah habis pantang, Kak Rinn teruskan consume ostematrix ni. Apa yang akak perasan, akak dah lama tak migraine. sakit kepala beransur-ansur pulih. MC? EL? pun dah kurang. Sepanjang tempoh 2 tahun consume ostematrix ni, boleh dikiralah berapa kali akak pergi klinik. Kalau boleh, tahun depan akak nak bebas sepenuhnya daripada migraine. Tak nak dah sakit kepala lama-lama. Seksa tau. Kalau awak ada migraine, awak mesti tau betapa terseksanya diri bila migraine melanda. Rasa nak cabut kepala letak dalam peti beku.

Alhamdulillah. Segalanya dengan izin Allah SWT jua. Awak nak sihat macam Kak Rinn?

Akak kan Pengedar Shaklee Shah Alam. Awak tanya. In Shaa Allah akak jawab.

Jangan lupa contact akak ya. 

Rinn Azrinah – 012 267 6315

FB : Rinn Azrinah

IG : Rinn Azrinah

C.O.D : Alam Budiman, Nusa Rhu, Cahaya SPK, Sunway Kayangan, Bukit Jelutong, Meru, Kompleks PKNS, Plaza Alam Sentral, Sacc Mall dan kawasan yang berhampiran.

Pos laju ke seluruh Malaysia.

Assalamualaikum wbt..

Morning semua orang.. Konon-konon nak cabar diri-sendiri untuk update blog sehari sekali. In shaa Allah! Jadi, untuk yang pertama kali selepas update itu hari.. aku namakan sebagai Cabaran 7 hari.

Oh.. ya.. tau tak kenapa aku pilih Shaklee walaupun banyak lagi supplement yang ada.. Apa-apa pun, meh sini aku bagitau macam mana aku boleh jatuh cinta ngan shaklee nih.. sampaikan jadi pengguna tegar.. tidak dapat dinafikan..

Mungkin ada yang tau aku talasemia carrier.. mungkin juga ada yang tak tau.. aku da suspect aku ada talasemia since 1st pregnant.. tapi tak gi check.. orang lain datang check up sebulan sekali tapi aku 2 minggu skali… aiyok.. penat ok.. time tuh aku tak yakin sangat laa… ape jer ubat yang nurse bagi.. aku telan.. ape jerr nasihat nurse or doctor.. aku follow.. tapi hb still low tapi tak de la sampai bawah 9.. time nih aku da tau da pasal shaklee tapi tak de hati lagi nak amik or nak join… alhamdulillah! bersalin x de tumpah darah.. walaupun c-zec.

2nd pregnant, 2011… hb still low.. kali nih baru aku buat talasemia pun screentest… yes! memang talasemia carrier… bila da tau ada talasemia tuh.. aku tak jatuh cinta lagi ngan shaklee… tapi aku still dengar orang bercerita pasal shaklee.. masih bersyukur sebab dapat bersalin normal dan tiada pertumpahan darah berlaku. Alhamdulillah!…

ok! 2013… aku disahkan pregnant.. kembar! arghhhh…. terkejut bukan kepalang… check up plak hb still low… drop sampai 8.5… siap naik ambulan gi hospital klang ok…. sampai sana… doctor pakar skali pun tak de buat apa-apa pun kat aku… dapat la merasa penginapan percuma semalam… esoknya discharge sebab doctor cakap NO NEED TRANSFUSION…..

Insaf!…. dan-dan tuh jugak aku contact member nak order b-complex ngan dia… member blogger juga… tuh sekilass.com punya owner… memula disuggestnya amik bcomp ngan vitalea.. tapi vitalea kan aku tak boleh amik.. tukar plak ke vita c… tapi vita c plak tak de stok… tuka vita e… ok! pasal vita e nih… sebenarnya ibu pregnant tak boleh amik pun… tak pe… kita maafkan dia.. ececehhhh… dia pun baru lagi ngan shaklee nih… tapi alhamdulillah.. babies pun sihat je… Nopa nih laa orang pertama yang aku contact nak beli shaklee.. senang konon sebab abang ipar dia 1 opiz ngan aku… hehehe…. take advantage betul laaa….

bila da amik bcomp nih… memang rasa ada kelainan juga laa… sihat segar ok!.. tapi hb still tak boleh capai atas 10… Redha je laa.. ye laa.. ko kan bawa 2 orang dalam tuh… dorang share la tuh… Alhamdulillah… 17.03.2014 2 hari selepas birthday aku yang ke …. (teka sendiri).. lahir laa babies comel ke dunia.. c-zec jugak… dan, syukur lagi skali.. tiada pertumpahan darah berlaku… (baca : tumpah darah) malahan dalam pantang skali pun… sebelum operate, hb 10.11… 2 hari lepas tuh ada drop banyak jugak laa… sampai 7… time tuh baru laa doctor suruh nurse masuk darah 1 beg.. nak menghabiskan 1 beg tuh azabnya…. patient yang masuk darah sama time ngan aku da abis masuk darah da dalam jam 2 petang cam gitu… tapi, aku???….. cucuk jam 8.30 – 9.00 pagi.. jam 6.30 petang baru habis…. menangis wei… korang tau laa macam mana sakitnya masuk darah tuh.. aku ingat masuk air tak de laa sakit gitu… penginapan percuma 6 hari 5 malam kot.. (walaupun.. padahal pakai GL n kena top up sendiri sebab subsidi kerajaan tak cukup untuk cover… hahah)

ok! macam mana aku boleh terjebak ngan shaklee nih? sebelum sampai seruan masuk hospital, aku da order siap-siap ngan member sorang nih… kenapa bukan ngan nopa? aku tak order ngan nopa sebab nopa pun macam aku.. tengah menghitung hari…. tak nak laa nyusahkan dia… so, aku pun order ngan member yang namanya tinie badri.. aku kenal dia lama dulu kat asamboi.org… pas tuh, aku add dia kat fb sebab asamboi jugak… aku order ngan dia set berpantang.. dan, dia berjaya menjerumuskan aku ke alam shaklee….. maka jadi laa aku ahli shaklee… aku join shaklee sebab banyak benefit yang aku dapat… tau la kan bila ada anak kembar nih… sorang-sorang bangun nak menyusu… susu plak pada awal-awalnya agak kurang memberangsangkan… tapi, aku start amik ESP + Ostematrix… Alhamdulillah! plus plak berurut ngan kak nab.. penghasilan susu agak memberangsangkan dan bangun pagi tak de rasa penat ataupun mengantuk… sampai sekarang aku masih consume ESP + Ostematrix…

yang paling aku suka ngan group shaklee adalah pengisian rohaninya… tak pernah lagi aku jumpa mana-mana MLM yang memberi penekanan dalam pengisian rohani.. Aku ada join 3 group.. SGW, OMS dan OSF… Aku sendiri sedar perubahan sedikit demi sedikit dalam diri ini… solat 5 waktu.. alhamdulillah! walaupun ada ketikanya tertinggal jugak.. tapi bila da tertinggal tuh, gantikan la… qada’…. sinki kat rumah nak kata sentiasa bersih tanpa pinggan mangkuk pun.. tak jugak… Inshaa Allah! akan cuba perbaiki diri dari masa semasa…. suatu masa, aku akan bercerita lebih tentang ini…..

Rinn Azrinah – 0122676315

Pengedar Shaklee bagi kawasan Alam Budiman, Nusa Rhu, Cahaya SPK, Sunway Kayangan, Bukit Jelutong dan kawasan-kawasan yang berhampiran.

C.O.D : Kompleks PKNS, Plaza Alam Sentral, Sacc Mall, dan kawasan-kawasan yang berdekatan.

S.ID : 1144820

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...